Peakshaving

Peakshaving, ook wel curtailment genoemd, is het tijdelijk beperken van de zonnestroom opwek. Dat kan bijvoorbeeld op een zonnige dag gedaan worden, wanneer de zonnepanelen veel energie produceren. Het inperken van de zonnestroom opwek lijkt niet aantrekkelijk, maar dat is het wel. Hiermee gebruiken we de mogelijkheden van ons elektriciteitsnet beter en bovendien kunt u er inkomsten mee genereren.

Het net raakt vol

Omdat de druk op het Nederlandse elektriciteitsnet hoog is en niet overbelast mag raken wordt niet iedereen op het net aangesloten om zonnestroom terug te kunnen leveren. Er zijn momenteel behoorlijk wat projecten die op een wachtlijst staan om aangesloten te worden en dat is zonde! Veel kostbare energie gaat op deze manier verloren.

Dit komt doordat de netbeheerders ervoor moeten zorgen dat aangesloten installaties ook op piekmomenten terug kunnen leveren, er daarvoor dus ruimte reserveren. Deze piekmomenten komen echter slechts een paar keer per jaar voor, waardoor we het grootste deel van het jaar niet optimaal gebruik maken van de huidige capaciteit.

Curtailment biedt uitkomst

Een versnelde uitbreiding van het net is helaas niet mogelijk, maar we kunnen wel efficiënter gebruik maken van de huidige capaciteit. Door op piekmomenten de opwek van installaties in te perken, toppen we de hoogste pieken af en ontstaat er meer ruimte waardoor ook nieuwe zonnestroominstallaties een aansluiting op het net kunnen krijgen.

Door te curtailen ontstaat er wel productieverlies, maar dit is niet erg. De piekmomenten waarop de zonnestroom opwek beperkt zou moeten worden, komen namelijk maar een paar keer per jaar voor, waardoor uw productieverlies minimaal is. Bovendien valt dit productieverlies uiteindelijk in het niets bij de inkomsten die u met curtailment genereert.

Hoe verdienen met peakshaving?

Energieleveranciers schatten dagelijks in wat de opbrengst van zonnestroominstallaties zal worden. Die geschatte hoeveelheid stroom verkopen ze vervolgens op de energiemarkt. Maar tussen de geschatte opbrengst en de uiteindelijke opwek zit altijd een verschil. Bij zonniger weer dan voorspeld is bijvoorbeeld de opwek hoger dan vooraf ingeschat en dit kan leiden tot stroomoverschot. De markt is dan uit balans en energieleveranciers die onbalans veroorzaken krijgen een boete.

Met curtailment zorgen we voor evenwicht in vraag en aanbod van energie. En daar zit de winst. Energieleveranciers ontvangen voor het opheffen van onbalans i.p.v. een boete juist een mooie vergoeding en die kunnen zij met u als klant delen.

Gebruik een thuisaccu

Naast curtailment kunt u ook uw teruglevering minderen door gebruik te maken van een accu. Met een thuisbatterij of thuisaccu kunt u de overtollige zonne-energie opslaan en op een later moment gebruiken. Zo hoeft u deze stroom niet terug te leveren aan het stroomnet, maar bewaart u het voor een moment dat u het wel nodig heeft. Wij werken met accu systemen van Huawei en Enphase. Ieder heeft zijn eigen specifieke kenmerken, beschikt over krachtige monitoring software en is volledig naar wens in te stellen. Wij adviseren u graag over welk systeem voor uw situatie geschikt is, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Meer informatie
of bel 045 565 05 95