Meer informatie

Groene daken

combineren met zonnepanelen

Groene daken zijn platte of hellende daken met begroeiing. Een groen dak heeft meerdere voordelen; sommige zijn vanzelfsprekend, andere niet zo zeer. Er bestaan ook nadelen aan een groen dak. Om te bepalen of een groen dak geschikt is voor uw woning of bedrijf, leggen we de voor- en nadelen hier kort uit.

De voordelen van een groen dak:

  • Geluidsisolatie

Geluid kan hinderlijk zijn. Dit geldt voor werkomgevingen waar men moet kunnen concentreren of thuis bij moeite met in slaap vallen. Een groen dak is een extra isolatie laag voor geluid van buitenaf en kan in sommige gevallen 30% van de geluidsvervuiling absorberen.

  • Temperatuur regulatie

Slecht geïsoleerde daken verliezen veel warmte in de winter en absorberen veel warmte in de zomer. Een groen dak kan een duurzamer alternatief bieden voor reguliere dakisolatie.

  • Luchtkwaliteit

Een groen dak absorbeert luchtvervuiling (o.a. CO2) en produceert zuurstof waardoor de luchtkwaliteit verbetert en bijdraagt aan duurzaamheid.

  • Regenwater retentie

Een groen dak kan een significante hoeveelheid regenwater absorberen en kan dus lokale overstromingen voorkomen.

  • Duurzaamheidslabel woning

Een groen dak is een excellent startpunt om de BREEAM rating van het gebouw te vergroten. Verder beschermt een groen dak de dakbedekking tegen Uv-stralen en zure regen waardoor de levensduur van de dakbedekking verlengd wordt.

  • Esthetiek en biodiversiteit

Een groen dak is, indien professioneel ontworpen, vaak erg mooi om te zien. Bovendien faciliteert een groen dak een woonplaats voor vogels, bijen, bloemen en planten in stedelijke gebieden.

De nadelen van een groen dak:

  • Kosten

Het meest voor de hand liggende nadeel van een groen dak zijn de kosten. De realisatie van een groen dak is duurder dan een regulier dak. Dit geldt nog sterker wanneer de constructieve draagkracht van het dak vergroot moet worden.

Zoals u heeft kunnen lezen, biedt een groen dak veel voordelen. Het is het overwegen waard - vooral in combinatie met zonnepanelen. Een vakkundig ontworpen en aangelegd groen dak is esthetisch, ecologisch en het vergt weinig onderhoud.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een groen dak bij u thuis of op het werk? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan bij ons dakdekkersbedrijf.

Neem vrijblijvend contact op
of bel 045 565 05 95